3.6 ghz vs 3ghz = NO difference???

Discussion in 'Overclocking, Benching & Modding' started by Sandok, Sep 4, 2004.

  1. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    Well you know that htere is a CPU test in 3dmark03? Well I got an ASUS PC400E-Deluxe and used the bios to overclock to 3.6ghz... And ummmm, I barely get a difference!!! 5% MAX.... How come? :sigh:
     
  2. squall Leonhart

    squall Leonhart The Gunblade Master

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    938
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thermal Throttling?
     
  3. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    Eh? Well the temperatures were really low so I doubt it automaticly decreased the clock speed or anything....
     
  4. squall Leonhart

    squall Leonhart The Gunblade Master

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    938
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    um um,,,,

    ok, well

    did you raise the voltage to compensate for the extra speeds
     
  5. HawK

    HawK Banned

    Joined:
    May 13, 2002
    Messages:
    2,092
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    03 is a pure Gfx tester, not an overal B.Mark
    use PCmark or try 3Dmark 01
     
  6. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    Ya well there is a CPU test... Anyways, unclocked I get really low scores in PCmark so I don't trust it :D
     
  7. squall Leonhart

    squall Leonhart The Gunblade Master

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    938
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    i think youd be better of using sysandra to show the differences in cpu scores
     
  8. No_Style

    No_Style Styleless Wonder

    Joined:
    Jun 18, 2002
    Messages:
    6,027
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Run 3DMark01 or Aquamark3 because they're more like overall system testers.
     
  9. REGENERAT1ON

    REGENERAT1ON NGO Crew

    Joined:
    Jun 17, 2004
    Messages:
    409
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    mate try SANDRA benchmark module
     
  10. HardwareHeaven

    HardwareHeaven Administrator Staff Member

    Joined:
    May 6, 2002
    Messages:
    32,274
    Likes Received:
    163
    Trophy Points:
    88
    yes its a decent CPU test and quickish too. btw with regards to a prior post in this thread you dont need to increase CPU voltage if its stable. in fact its best trying to run at the lowest voltage you can to prolong the life of your CPU.
     
  11. squall Leonhart

    squall Leonhart The Gunblade Master

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    938
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    yeah.. i know Zardon

    i missed the fact it was stable

    although maybe it does throttle back like a gpu if overclocked to high
     
  12. HardwareHeaven

    HardwareHeaven Administrator Staff Member

    Joined:
    May 6, 2002
    Messages:
    32,274
    Likes Received:
    163
    Trophy Points:
    88
    no it doesnt throttle back unless you are into dangerous levels of core temperatures, what is your FSB compared to before? you also need to use pure CPU tests not those 3dmarks for accurate gains/decreases (for clock increases).
     
  13. squall Leonhart

    squall Leonhart The Gunblade Master

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    938
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    ok,... just going through all avenues of finding out whats up thats all
     
  14. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    Well I'm tired and it's very late here so I'll post my sis results tomorrow... If I remeber! Hopefully, I'll see a difference!
     
  15. Geminiwave

    Geminiwave I Have lovely Breasts

    Joined:
    Jul 9, 2004
    Messages:
    5,334
    Likes Received:
    50
    Trophy Points:
    0
    When I overclocked the first time, I saw very little difference. I played with the ram quite a bit and finally got a change. I'm not sure really how to explain it, but I only got a 5% gain in Sandra when going from 2.08ghz - 2.6ghz Then I played with the RAM timings and it shot up to around 30% gains(as it should be)

    That may or may not help at all. I suppose with pentium systems the timings arent as important(or so I have heard) Oh well...test a few different things out.
     
  16. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    Well in sis soft, it kept on crashing at 3.6 but ingame never.... anyways, i did 3.3ghz and it showed an inscrease... Dunno if it's correct tough
     
  17. HardwareHeaven

    HardwareHeaven Administrator Staff Member

    Joined:
    May 6, 2002
    Messages:
    32,274
    Likes Received:
    163
    Trophy Points:
    88
    if its crashing in sandra its a good indication that your CPU isnt 100% stable at the overclocked speeds, most games wont constantly use 100% cpu. have you ran prime?

    You might need to slightly increase core voltage to get it stable while monitoring temperatures or lower your overclock.
     
  18. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    Ummm the thing is Zardon that I use the automatic overclocking cuz I got no clue how to really overclck my processor... :(
     
  19. squall Leonhart

    squall Leonhart The Gunblade Master

    Joined:
    Aug 11, 2004
    Messages:
    938
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    one good reason to not overclock till you read the over clocking guides posted all over the internet
     
  20. Sandok

    Sandok New Member

    Joined:
    Jul 15, 2004
    Messages:
    9,259
    Likes Received:
    46
    Trophy Points:
    0
    :( I hate being a newb... Well I'll try some manual overclocking when I got the time... Thx anyways!
     

Share This Page

visited