3544a released - BETA

Discussion in 'General Discussion' started by Eugene Gavrilov, Jul 28, 2008.

  1. Eugene Gavrilov

    Eugene Gavrilov kX Project Lead Programmer and Coordinator

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Messages:
    3,146
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    hi :)

    3544a is out (original 3544 users please read the changes below)

    Changes:

    * improved 24-bit support
    * updated kX Router
    * changed default routings and WinMM device names
    * added 'reload firmware' button for E-DSP control
    * fixed power management issues with E-DSP
    * Surrounder+ default preset set to 'direct path'
    * optimized FXBusX microcode
    ---

    Details:

    Previous build, 3543, did not support 24-bit properly. 3544 was tested to ensure all 24 bits are transferred bit-accurate to the DSP and to the codecs. We managed to improve the code to handle 32-bit transfers (up to 30 bits are accurate, two are lost because of hardware mixing requirements). DSP microcode was optimized for 10k2.5 devices (3 instructions instead of 4). kX should now support true 24/32 transfers for any 10k2-based device (audigy 1, audigy2, audigy 2 value, E-DSP), in ASIO and KernelStreaming modes. Note: WinMM still operates at 16-bit ONLY for WinXP. It -may- work at 24-bit for Windows Vista (not tested).

    In order to achieve 24-bit support, kX driver uses -two- 16-bit audio streams for each 24-bit stream, that's why DSP routings and DSP microcode was updated. 24-bit transfers are only valid when FXBusX microcode is uploaded. If you are using FXBus and FXBus2, you won't get 24-bit!

    kX Router was updated, because 24-bit transfers require special routing. It is no longer possible to use different send amounts for Wave and ASIO sources. FXBus assignments are also limited. kX Router virtualizes FX Bus assignment ASIO [you will see generic selection from FXBus0 to FXBus15], but in reality each ASIO channel is routed to two buses: e.g. ASIO0 is assigned to FXBus 32, FXBus33. FXBusX and new kX Router hide this and represent this 'combined' output as unified 'FXBus0'.

    WinMM names for Wave devices are now: 0/1, 2/3, 4/5, 6/7 (routed to corresponding FXBuses), wave 8/9 is no longer used.

    Synth is now routed to FXBus 10,11 (was 2,3)
    --
    If after hibernation or stand-by your E-DSP does not produce any sound, or if you are upgrading after E-mu/Creative drivers for the first time and did not turn off your PC, click 'reload firmware' in the E-DSP Control.

    edspctrl was updated to handle multiple cards [thanks to Russ]
    --

    Thanks to Dmitry Gorelov for his incredible tool for testing bit-accurate playback and recording, beta-testing and hints.

    --
    Please post your bug reports to the following thread:
    3544 bug reports

    Download link: here

    Installation:

    Uninstall any previous version and remove its settings, reboot. This is important. 3544 is not compatible with any previous settings files.
    ----

    Changes compared to 3544:
    3544a:
    * Fixed a bug in 3544 that caused incorrect kxmixer behaviour after restart (this only affects 10k8-based cards, A2 value, A2ZSNotebook, E-mu E-DSP PCI 2.0 devices).
    * Fixed kX Router issue on 10k1 devices (reported by Russ)

    Eugene
     
    Last edited: Jul 30, 2008
  2. lhyyy

    lhyyy New Member

    Joined:
    Jan 1, 2008
    Messages:
    4
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thank you!

    This is a great project

    I has a question fxbusx this plug-in contains bit to bit?
     
  3. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Thanks E.

    Things look good so far (with my 10k1 card).

    One possible (minor) issue with kX Router: Although the ASIO bus selection option lists FxBus 0-15, the label shows values of 240-247 (instead of 0-15).

    i.e.
    FxBus 0 and 1 shows 240
    FxBus 2 and 3 shows 241.
    ... etc.

    In any case, the selection popup shows the correct selection for each, so it is probably just an issue with the label.

    -
    Plugin compatibility appears to be the same as with previous versions (since 3539).
     
    Last edited: Aug 3, 2008
  4. krvolok

    krvolok New Member

    Joined:
    Nov 21, 2004
    Messages:
    45
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thank you very much. :D
     
  5. Eugene Gavrilov

    Eugene Gavrilov kX Project Lead Programmer and Coordinator

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Messages:
    3,146
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    Russ,

    confirmed. fixed. thanks! : )

    E.
     
  6. Doug W

    Doug W Active Member

    Joined:
    Mar 7, 2003
    Messages:
    975
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    Gracias Eugenio!
     
  7. babinosman

    babinosman New Member

    Joined:
    Mar 20, 2008
    Messages:
    36
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thank you mister E. for your hark work.
     
  8. netguy

    netguy New Member

    Joined:
    Jul 28, 2006
    Messages:
    5
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    thanks for your great works!
     
  9. romanrex

    romanrex New Member

    Joined:
    Oct 8, 2005
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Not work inputs, no signal. Outputs - work.
    E-MU1616m
     
  10. JGSF

    JGSF New Member

    Joined:
    Jul 13, 2004
    Messages:
    454
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    0
    \o/

    romanrex, see if you have your inputs muted
    (kx mixer-> ins n' outs panel)
     
  11. Eugene Gavrilov

    Eugene Gavrilov kX Project Lead Programmer and Coordinator

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Messages:
    3,146
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    anybody with E-mu E-DSP cards to confirm problem with inputs?..

    E.
     
  12. szundiszundi

    szundiszundi New Member

    Joined:
    May 28, 2007
    Messages:
    7
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thank You Kx Team!
    My Emu 1820m great working (Windows XP Professional) with 3544.
    I am very happy!
    Thank you again!
     
  13. romanrex

    romanrex New Member

    Joined:
    Oct 8, 2005
    Messages:
    29
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    see if you have your inputs muted
    OK - inputs work :)
     
  14. Eugene Gavrilov

    Eugene Gavrilov kX Project Lead Programmer and Coordinator

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Messages:
    3,146
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    please note, 3544 updated to 3544a : )

    E.
     
  15. derryken

    derryken New Member

    Joined:
    Jul 25, 2008
    Messages:
    9
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    thanks,so much

    i try it
     
  16. dtr

    dtr New Member

    Joined:
    Jun 23, 2008
    Messages:
    12
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    no audio output in vista32 + 4gb ram. Fresh install.
    In previous version 3543 with same configuration was no sound output problems, but ASIO doesn`t work/
     
    Last edited: Aug 1, 2008
  17. Doug W

    Doug W Active Member

    Joined:
    Mar 7, 2003
    Messages:
    975
    Likes Received:
    1
    Trophy Points:
    28
    Using 3544a, I am able to select 8ms latency. Prior to this version 3534f was the only one I could use without clicks and pops and the only latency that worked for me was 21.33 ms.

    CPU - 800 Mhz PIII
    RAM - 768
     
  18. SithBoxer

    SithBoxer New Member

    Joined:
    Mar 15, 2008
    Messages:
    13
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I upgraded to 3544a from 3541 and now the only way to put my digital 5.1 speakers in surround is to go to copy. There is no sound whatsoever beyond the front 2 speakers unless its on copy. Is there any way to get true surround back?

    Card:SB0222 - 10k1
    OS:Win XP
    Speakers:BA7500
     
  19. dj_stick

    dj_stick Apple Fanboy?

    Joined:
    Jun 3, 2003
    Messages:
    17,575
    Likes Received:
    204
    Trophy Points:
    88
    "copy" wil lcopy the front signal and send it to all surround speakers, use this if you want to upmix a stereo source, ie, mp3/cd/video file etc

    use another mode if you're using a multi-channel source
     
  20. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Can you be more specific?

    In another post you mentioned that you are only using the digital out, which means that (with that speaker system), kX's surround settings should not make any difference... Are you still only using the digital out?

    What do you mean by true surround? Are you referring to the surround modes provided by your speaker system, or by kX?

    Again, if you are using only the digital out, then there is no way to get true surround (i.e. you can only have your speaker system upmix) since the signal is stereo only (and kX does not support AC3 pass-through with that card model).

    If you are now using both the analog and digital outputs of the sound card at the same time (I do not know if your sound card supports this), then I think that with that speaker system (if you want it to do the upmixing) you need to mute the analog rear output (but this would also kill the rear channel from multichannel sources (i.e. 3D sound from games, etc)).

    Surround should work the same as it did in previous versions of kX (apart from some routing changes), so I am not sure why things would be any different for you. Did you uninstall 3541 before installing 3544a? Did you make any other changes?

    Here is the manual for that speaker system.
    http://www.bostonacoustics.com/Manuals/BA7500Man.pdf


    The above quote is from the review found at the following site:
    3DsoundSurge Reviews: Boston Acoustics BA7500 - Page 3
     
    Last edited: Aug 3, 2008

Share This Page

visited