sb22x - no rear and/or center/lfe output

Discussion in 'General Discussion' started by Eugene Gavrilov, Jan 24, 2005.

  1. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    There is a little bit of a learning curve as it is different from what we are all used to after using Windows for a long time. I think the best thing to do is as follows: Once you have it working, save your configuration (so it can be restored later if you mess something up, and are not sure how to fix it), and then play around with the settings, as that is the best way to figure out how everything works. Once you get over that first little hump, you begin to see how everything works in kX, and then can start modifying your configs with confidence. Additionally, the best settings often depend on your system, your speakers, and your personal preference, etc, so often the only way to determine the best settings, is to figure them out for yourself (trial and error).
     
  2. rosenheim

    rosenheim New Member

    Joined:
    Dec 1, 2004
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Thank you, your plugin works perfect. All outputs works (analog).
    Card HAS AC97 codec
    Codec name: Unk AC97-codec [83847658]
    3D Extension: SigmaTel 3D Enhancement
    Model: SBLive, 0229, OEM.
    KX v3538
    But I can't use kx mixer (master volume etc.) and windows mixer (master volume). But It's detail for me, I use DSP :)
     
  3. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Glad it works for you. Regarding the volume stuff. The master volume (and many of the other volume controls) in kxmixer is part of epilog, so they are not something I could use as part of the plugin. However my original test plugin was linked with the Windows Mixer, and thus you could adjust the Master Volume though the Windows Mixer and via volume/mutlimedia keys on the keyboard. It worked, but unfortunately there was a bug that I haven't been able to track down as of yet, that would occasionally cause kxmixer to crash, thus I removed that code from the version available for download. 3538i is not far off, and once it is available, you should no longer need my test plugin, and should be able to use epilog directly, and thus be able to control the volume(s) though kxmixer.

    -Russ
     
  4. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    I noticed a small error in my test plugin (the one that included basic volume controls). It would have probably only affected the LiveDrive headphones connection (which I do not think is even used on any of these cards), but I fixed the code and put the fixed version on the download page. (I accidentally used KX_OUT(0x6) twice, rather than KX_OUT(0x6) and KX_OUT(0x7), for those connections, thus you would be missing the left channel (the right channel would be played in the left speaker), and you would have no signal in the right speaker (again, only with the Livedrive headphones connections, but I am not sure if having had the same physical output used twice, might cause some other side affects (I hadn't noticed any myself))). If anyone is using the test plugin that incluced basic volume controls, then you might want to download the fixed version.

    -Russ
     
  5. xzero1

    xzero1 New Member

    Joined:
    Jun 28, 2005
    Messages:
    18
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Driver Date: Dec 21 2004 05:59:43
    Driver Version: 5.10.00.3538 - debug (h)
    DB Name:none
    SB022x 10k1 [d400] (model sb0229)
    PCI Information:
    Device: 21102 Subsys: 100a1102 ChipRev: a
    Card has MPU device
    Card model is '5.1'
    Card HAS AC97 codec
    Codec name: SigmaTel STAC9708

    Using creative drivers everything works including D00 5.1 dolby digital from a single spdif connection (Orange jack -- No creative special connectors).
    Using kx 3537 analog is fine. though there is no spdif output (D00 and/or spdif selection has no effect).
    Using 3538h 6 channel wave test: center/lfe ALWAYS on "center" plays in rear left speaker (even if dsp has epilog as the only loaded plugin). FL/FR speakers are ok. D00 works but only 2 channel FL/FR output.

    Will AC3 passthrough for sb022x be implemented in 3538 final?
    Keep up the great work!!
    --patiently waiting...
     
  6. dj_stick

    dj_stick Apple Fanboy?

    Joined:
    Jun 3, 2003
    Messages:
    17,575
    Likes Received:
    204
    Trophy Points:
    88
    AC3 passthrough doesn't work for any 10k1 boards atm
     
  7. manfred

    manfred New Member

    Joined:
    Jul 10, 2005
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Until now I didn't succeed to get any sound out from analog outputs

    ----Hardware / Software configuration---------------

    Driver Name:kX Audio Driver (Debug)
    Driver Date: Feb 17 2004 00:43:22
    Driver Version: 5.10.00.3537 - debug
    DB Name:none
    kX Generic [2800]
    PCI Information:
    Device: 21102 Subsys: 100a1102 ChipRev: a
    Card has MPU device
    Card HAS AC97 codec
    Codec name: Unknown AC97 codec [83847658
    3D Extension: SigmaTel 3D Enhancement
    Codec is 2.0 compliant
    Capabilities[6a90] : -headphone out-
    DAC resolutions : -16-bit- -20-bit-
    ADC resolutions : -16-bit- -20-bit-
    Ext Capabilities [bc7]: -var rate PCM audio- -2x PCM audio out- -PCM center DAC- -PCM surround DAC- -PCM LFE DAC- -slot/DAC mappings-
    Port: 2800 Irq: 0x7(7)
    Playback buffer: 20a0
    Record buffer: 4000
    Number of AC3 buffers: 4
    Tank memory: 256 kb
    GSIF buffer: 256 samples
    OS version: [2 5 0 Service Pack 4; 2 5 0 Service Pack 4; 156 148]
    ----------------------------------------------------
     
  8. manfred

    manfred New Member

    Joined:
    Jul 10, 2005
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have installed 3538 version on SBLive5.1 0220 and I still have no analog sound at all

    ----Hardware / Software configuration---------------
    Driver Name:kX Audio Driver (Debug)
    Driver Date: Dec 10 2004 08:59:00
    Driver Version: 5.10.00.3538 - debug
    DB Name:none
    SB022x 10k1 [2800]
    PCI Information:
    Device: 21102 Subsys: 100a1102 ChipRev: a
    Card has MPU device
    Card model is '5.1'
    Card HAS AC97 codec
    Codec name: Unk AC97-codec [83847658]
    3D Extension: SigmaTel 3D Enhancement
    Codec is 2.0 compliant
    Capabilities[6a90] : -headphone out-
    DAC resolutions : -16-bit- -20-bit-
    ADC resolutions : -16-bit- -20-bit-
    Ext Capabilities [bc7]: -var rate PCM audio- -2x PCM audio out- -PCM center DAC- -PCM surround DAC- -PCM LFE DAC- -slot/DAC mappings-
    Port: 2800 Irq: 0x7(7)
    Playback buffer: 20a0
    Record buffer: 4000
    Number of AC3 buffers: 4
    Tank memory: 256 kb
    GSIF buffer: 256 samples
    OS version: [2 5 0 Service Pack 4; 2 5 0 Service Pack 4; 156 148]
     
  9. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    @manfred

    What speaker setup are you using to test Analog Sound? Make sure 'Swap Front & Rear' is not anabled, as the Rear speaker problem will make it appear as if you have no sound at all using that option. You may want to try using my test plugin instead of epilog (at least until 3538i comes out), and make sure that you are using 3538h, as it is the only version (currently) that automatically enables the rear channels on these cards.
     
  10. manfred

    manfred New Member

    Joined:
    Jul 10, 2005
    Messages:
    3
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I have performed a "clean install" of the h version and it works fine now. Thanks and sorry for wasting your time and space.
     
  11. SYKOVL

    SYKOVL New Member

    Joined:
    Jul 15, 2005
    Messages:
    2
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Hey if anyone is having trouble getting the right drivers for their SB0220 for XP, I've found my installation CD and now have working drivers for my Sound Blaster Live! 5.1 Digital, I used the KX drivers but the rear channels would not work no matter what I did, these drivers work perfectly, if anyone is having these problems, or gets errors like "could not detect any sound blaster card on your system" when trying drivers from Creative Labs, then email me at vxmonaro@hotmail.com and I'll arrange to send you the drivers :)
     
  12. Eugene Gavrilov

    Eugene Gavrilov kX Project Lead Programmer and Coordinator

    Joined:
    Dec 7, 2002
    Messages:
    3,146
    Likes Received:
    9
    Trophy Points:
    48
    pls try 3538i

    E.
     
  13. lucioblues

    lucioblues New Member

    Joined:
    Jun 16, 2003
    Messages:
    81
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    Where it is?
     
  14. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    So far, so good with 3538i.

    SB0228/STAC9758
     
  15. mistan

    mistan New Member

    Joined:
    Sep 25, 2004
    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    seems as if there's no hope for me.
    No rear/center for me still [​IMG] but i do have lfe.
    When i try the center chan in speaker test the sounds plays in 1 speaker in the rear(the left).
    [​IMG]
    Think there might be a work around?
    OH, and also...Russ's plugin didnt help me either back in previous 3538's.
    But all is well in 3537...but i want 3538 so im going to fiddle with it alot.


    Sorry for double post in seperate threads but i just wanted to make sure my prob was shown.

    EDIT: Actually its just the rear speakers...
    The center, front, and LFE are fine.
    I still get the center sound in the left rear tho.
    I really want to keep this version of KX its nice..[​IMG]
     
    Last edited: Jul 27, 2005
  16. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Hmm, I do not know of any reason why your card would have problems. I think it should have worked all along (and you did indicate that it did work previously with 3537). Please double check you physical speaker connections, and ensure that they are plugged into the correct jacks (as it sounds like you might have the rear speakers plugged into the center/lfe?).
    I think that with that card you would want to use the following setup:

    "Swap Front and Rear" enabled.
    Rear Speakers connected to Front Jack. (probably Green)
    Front Speakers connected to Rear jack. (probably Black)
    Center/Subwoofer connected to Center/LFE jack. (probably Orange)
    Surrounder set to 5.1.

    Double check all of the above, and if you do not understand something, feel free to say so.

    -Russ
     
  17. mistan

    mistan New Member

    Joined:
    Sep 25, 2004
    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I understand everything and my setup is like that.
    My rear speakers are plugged into the right jack.
    The sound from the center chan is just bleeding to the rear left speaker.
    I connected the rear output to the peak plugin to see if was emitting sound and it is...but it's just not getting to my speakers.
    Im comfortable with KX and i know how to work a lot of the stuff..
    I dont know what it could be.
    :(
     
    Last edited: Jul 27, 2005
  18. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    Hmm, did you try swapping the speakers to see if maybe it is a speaker problem?

    <EDIT> Actually, never mind, I forgot that you said that it still works right with 3537.
     
  19. Russ

    Russ Well-Known Member

    Joined:
    Jan 17, 2005
    Messages:
    5,722
    Likes Received:
    13
    Trophy Points:
    48
    I am sorry, I cannot think of any reason why your card would work with 3537 and not 3538. Only the developers would know the specific changes that were made with the 3538 versions, that could be related to your problem. I still think it is strange that your serial number seems to indicate that you have an SB0228, which happens to be the same model I have, but my card has different hardware than yours. Hopefully, the kX dev guys can offer up some things for you to try.
     
  20. mistan

    mistan New Member

    Joined:
    Sep 25, 2004
    Messages:
    70
    Likes Received:
    0
    Trophy Points:
    0
    I hope so too :)
     

Share This Page

visited